Цікаві факти про космічну їжу
Спочатку вважалося, що найкращою їжею на орбіті для космонавтів будуть спеціальні живильні таблетки: мінімум місця, мінімум відходів, мінімум часу на вживання, повна засвоюваність. При цьому – суворо витриманий набір вітамінів і мікроелементів. Від такого «харчування» майбутні небожителі, внутрішньо здригаючись, відмовилися навідріз.
За 108 перших хвилин людини в космосі Гагарін і зголодніти-то не встиг, але в програму польоту входив пункт« вживання їжі »- і він слухняно його виконав. Всю їжу тоді у згущеному вигляді запресовуються в туби, дуже схожі на тюбики із зубною пастою. Видавив з нього в рот – і ніби як поїв …
Перший справжній космічний обід з’їв космонавт-2 Герман Титов у серпні 1961 року. В обід входили три страви: суп-пюре овочевий, паштет печінковий (був ще й м’ясної, на сніданок-вечеря), сік чорносмородиновий. Обсяг кожної страви – один стакан. Незважаючи на те, що Титов їв з апетитом, після повернення на Землю він зголоднів настільки, що у нього закрутилася голова.
Перша американська космічна їжа упаковувалася в сублімованому вигляді і розлучалася водою, але була досить незручною. Намучавшись з наземними тренуваннями, пілот «Джеміні-3» Джон Янг, знаючи, що командир Вірджіл Гриссом обожнює сендвічі, потайки протягнув в кишені один в космос. Але при спробі його вжити по кабіні розлетілися крихти житнього хліба, погрожуючи потрапити в легені астронавтів або пошкодити апаратуру.
До 1970-м харчопром навчився готувати спеціально розроблені продукти для космічного раціону. Його урізноманітнили українським борщем, курячим філе, Пожарського котлетами, антрекот, заливним яловичим язиком, пиріжками з кількою. Одні страви пакували в туби, інші – в консервні коробки. Придумали і хліб, який не кришиться в невагомості, і упаковку для нього.
Що таке сублімація продуктів, які готуються до відправки на МКС? По-перше, беруться натуральні продукти, і обов’язково стерильні. По-друге, готуються вони в спеціальному комбінаті харчування. По-третє, після приготування вони потрапляють в камери сушки сублімації, де з них випаровується вся волога. Результат вражаючий. Наприклад, звичайний сир після сублімації втрачає до 76% свого початкового ваги.
Є й пити в космосі можна без проблем, а от органи чуття (через припливу в невагомості крові до голови) можуть серйозно підвести . Не раз бувало так, що дуже смачне блюдо на Землі викликало відразу на орбіті, а космонавти мріяли не про вишуканості стравах, а про просте пучку зеленої цибулі.
Є ще чисто російська проблема: холодильник. На орбітальному комплексі «Мир» він був. На американському сегменті МКС він є. На російському – відсутня. Тому астронавти НАСА можуть ласувати швидкозаморожених продуктів і напівфабрикатами, а космонавти РКА – ні. Але зате їм з кожним «Поступом» приходить досить смачних сюрпризів.




Немає коментарів:
Дописати коментар